Tips inför vårfix med trägården

Det har varit en mild vinter och om inget drastiskt förändras så kommer det rimligtvis att innebär att våren kommer tidigt i år.

Med anledning av det kommer det här inlägget att handla om trädgårdstips. I synnerhet när man säljer hus och har en trädgård är det nämligen inte alltid insidan som räknas. Då räknas även utsidan. Därför tog vi tag i närmsta trädgårdsmästare här i Stockholm och bad om lite handfasta tips inför våren.

  1. Arbeta inte i jorden om den fortfarande är frusen. Ibland tror man att den har tinat tillräckligt när den inte har det. Ställ då undan spaden och vänta lite till.
  2. Direkt efter att all snö och is har smultit så kan jorden också vara för blöt att arbeta i. Då ska du inte heller jobba i den. Ett gammalt beprövat trick för att testa jorden är att ta en handfull jord, om du lätt kan forma den till en boll som håller ihop är jorden fortfarande för blöt.
  3. Om jorden inte går att arbeta i finns det alltid andra saker du kan göra. Kontrollera till exempel att staket och spaljéer som stödjer olika växter är hela och verkligen fungerar. Det är dessutom lättare att göra innan allt har börjat slå ut och blomma.
  4. Ta bort alla döda växter, döda grenar och planera eventuell trädbeskärning.
  5. Se till att komposten fungerar. Under vintern kan den drabbas av för mycket fukt vilket gör att den har svårt att komma igång igen. Ett sätt att sätta fart på den och kringgå problemet är att fylla på den med gräs, halm, barr och mossa. De kommer att absorbera fukten. Se också till att lufta komposten.
  6. Inventera trädgården och se över vilka växter du har. Du kanske har fått nya plantor (från en planta som har förökat sig) som du vill flytta på, andra kanske har dött och behöver ersättas. Ibland kan det vara svårt att identifiera plantor då kan det vara bra att läsa på, googla eller kontakta en expert.
  7. När allt det här är genomfört kommer äntligen det roliga förarbetet med vårens plantering, sommarens blommor och härliga dagar i trädgården.

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × två =