Så påverkar färger arbetsplatsen

Hur en arbetsplats ser ut påverkar givetvis känslan, stämningen och inspirationen för dem som arbetar där. Det har vi tänkt mycket på eftersom vi just nu håller på att renovera en arbetsplats.

Det är inte helt ovanligt att många arbetsplatser är inredda med de klassiska färgerna. Vitt, grått och svart och samtidigt är faktum att dessa färger är förhållandevis oinspirerande. Det finns till och med studier som pekar på att dessa färger påverkar produktiviteten på ett negativt sätt. Istället är det ju det rakt motsatta man vill nå. En produktiv och inspirerande miljö där människor trivs.

Olika färger påverkar oss dessutom på olika sätt och kan dessutom kombineras. Det betyder givetvis inte att man ska använda allihopa samtidigt. Allting handlar hela tiden om avvägningar. För att förstå hur dessa avvägningar ska göras måste man först veta hur det olika färgerna påverkar oss:

Grön – är oftast lugnande, vilsam och naturligt. Den ger balans.

Röd – är känd för att stimulera och höja hjärtfrekvensen. Den är dessutom ofta förknippad med energi, passion och motivation.

Gult – är friskt, glatt och varmt. Den brukar också förknippas med inspiration, optimism och energi.

Blå – kan sänka blodtrycket, lindra stress. Den gör också att många känner lugn och trygghet.

Lila – är en kreativ färg. Den brukar också förknippas med kunglighet och mystik.

Utöver detta så handlar en del om vilka nyanser man väljer. Pastellfärger ökar tillexempel koncentrationen och lugnet medan starka färger kan inspirera. Hela tiden eftersträvar man en harmoni mellan dessa två. Å ena sidan vill man ha lugn och ro på en arbetsplats, samtidigt som den ska vara produktiv och motiverande. Till viss del beror valet av färg på vilken aktivitet som ska pågå i lokalen.

Något som vi testade i vårt projekt var att ta fram olika färgkombinationer som vi sedan testade på de anställda. Utöver de generella färgteorierna så har ju dessutom olika människor olika förhållanden till olika färger. Även om en hel del är kulturellt betingat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 1 =