Hur väljer man rätt lack till sitt nyslipade golv?

Det lackar mot jul och därför tänkte vi bjuda på ett inlägg om just lack. Efter det att man slipat golvet blir nämligen den naturliga följdfrågan vilket lack ska man välja? På de olika hyllorna hopar sig en uppsjö olika sorter som alla vill bli valda. För att bringa lite klarhet i just detta med olika sorters golvlack valde vi att knåpa ihop det här inlägget.

Men innan vi går in på detaljerna vill vi försöka bringa klarhet i vad lack egentligen är. Tekniskt sett är lack en form av golvtätning som dessutom skyddar ditt golv mot förslitningsskador.

Kvalité, pris och effekt

slipat golv
Det viktigaste att veta är hur du vill att det ska se ut i slutändan.

När det gäller att välja rätt sort handlar det dels om personliga preferenser men också om vilken budget man har att röra sig med. Rent generellt är det samtidigt aldrig lönsamt i längden att välja det billigaste alternativet eftersom det brukar ha en sämre kvalité än bara några prisklasser högre.

En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är vilken effekt lacket kommer att ha på ditt golv. Olika trägolv reagerar olika på olika lack. Vissa lacker kan göra träet gulare, andra har en mattande effekt och vissa förändrar inte färgen alls. Tänk över hur du vill att träet ska se ut i slutändan sedan kan du rådgöra med en expert om hur du ska göra för att nå det resultatet.

Vatten och trafik

Var golvet ligger och hur mycket trafik det beräknas ha är också saker att ta med i beaktning. Ligger golvet i hallen kommer det rimligtvis att utsättas för en massa spring, skor, vatten, sand och nötning. Vatten är dessutom något som golvet i köket kommer att utsättas för över tid. Då vill du förmodligen investera i ett lack som är mycket vattenavvisande, vilket begränsar alternativen på lackmarknaden en del. För hallen rekommenderar vi dessutom att alltid ha en dörrmatta som skyddar mot det värsta slitaget. Då kommer lacket hålla mycket längre.

Med det sagt hoppas vi att du hittar det perfekta lacket för just dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 5 =